27.05.2016: Преку ноќ принцот стана монструм, а мојот живот пекол

Сонував со отворени очи, долги ноќи, откако ќе заспиешe пијан или трезен со време, не беше ни битно… Имав стан во којшто јас и мојата ќерка се будевме секое утро во мир и љубов. Овој сон ме држеше сите тие бескрајно долги денови, години, од несреќниот момент кога прв пат стапнав во твојата куќа… Беше […]


20.05.2016: Колумна: Зар е толку лесно да се подвлече Црна линија како моливче за очи ?

Во последно време, покрај политичката криза во која се повеќе тонеме, охрабрувачки се „малите гласови“ кои поттинуваат на борба против насилство особено врз жената и децaта и на говорот на омраза. Дел од граѓанскиот сектор, невладините организации, но и сосем просечниот човек, јавно зборуваат против насилството, мигрантската криза и за  ред општествени неправди. Големите моќници, […]


28.04.2016: Интервју со Вера Мартиновска, правник за азил и мешани миграции: Постојат случаи на жени бегалки кои поминале низ родово базирано насилство

Голем број жени ги напуштаат своите домови бидејќи немале друг избор затоа што често биле изложени на родово базирано насилство, велат од Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство. Тоа го потврдуваат и податоците на Македонското здружение на млади правници, кое континуирано им дава правна помош на бегалците. Вера Мартиноска, од Здружението, за […]


03.04.2016: Колумна: Сексуалното насилство и лицата со интелектуална попреченост

Ја познавам одамна. Одевме заедно во основно и се дружевме, потоа секоја од нас замина во различно училиште. Се сеќавам имаше сестра со интелектуална попреченост, но долго време се немавме видено иако откако се запишав на дефектологија често помислував на неа. Но, пред некое време повторно ни се сретнаа патишта. Сега малку повозрасни. Таа ме […]


15.03.2016: Откази поради бременост, помалку платен труд, мобинг и насилство – правата на жената секојдневно се нарушуваат

Родово базирано насилство, дискриминација по основ на пол и бременост, помали плати и помалку платен труд, неефикасни механизми за правна заштита и мобинг, се дел од континуираните нарушувања на правата на жените во Македонија, на која предупредуваат претставниците на невладиниот сектор, стручната јавност, правните застапници и активистите за човекови права. Родово базирано насилство Статистиките велат […]


03.03.2016: Сексуалното насилство на пазарот на трудот како контрола на економскиот статус на жените

Според Препораката 19 од Конвенцијата на ОН за елиминација на сите форми на дискриминација врз жената и според Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и заштита од насилство врз жените и домашно насилство, позната како Истанбулската конвенција, сексуалното вознемирување на работно место се смета за родово базирано насилство. Во таа насока мобингот, кој во […]


26.02.2016: Родово заснованото насилство е присутно повеќе од било кога, но, за жал, тоа се толерира

Интервју со проф. д-р Александра Деаноска – Трендафилова, Институт за казнено право, Правен факултет „Јустинијан Први“, УКИМ Професорке Деаноска – Трендафилова, едно од прашањата на кои ставате фокус во вашата научна работа е и прашањето за меѓународните и националните правни основи за борба против семејното насилство. Во таа насока, може ли да ни посочите какво […]


25.02.2016: Дофрлања, Допири, Покажување гениталии – Жените не го пријавуваат ваквото сексуално насилство

Вербалното и психичкото сексуално насилство се секојдневие на просечната македонска жена, велат организациите кои се бават со родово-базирано насилство. Иако многу жени биле предмет на сексуална злоупотреба, тоа не го пријавуваат, бидејќи немаат доверба во институциите и не веруваат дека некој ќе реагира. На улиците, во јавниот простор и во институциите низ Скопје, жените често […]


08.02.2016: ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЈА – Цели и значење на дефинициите за насилството врз жените и домашното насилство

Конвенцијата на Советот на Европа за превенција и борба против насилството врз жената и семејното насилство од 11.5.2011 година, позната како Истанбулска конвенција, претставува најзначајниот меѓународен документ за борбата со семејното насилство. Како меѓународен документ, Конвенцијата дава исклучителен и забележлив придонес на меѓународен план во борбата со насилството врз жените и домашното насилство. Во Конвенцијата […]


25.11.2015: Азбука на насилството

25-ТИ НОЕМВРИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВО ВРЗ ЖЕНАТА Азбука на насилството Денес е 25-ти ноември, меѓународниот ден за борба против насилството врз жената. Што ни значи овој ден? Секој 25-ти се повторува да не се трпи насилство, да не се стравува, да се пријави, да не се молчи. Но, реално, повеќето од […]


Со поддршка од