18.10.2021 Лутината и агресивното однесување кај децата

Кои зборови Ви доаѓаат кога ќе го спомнам зборчето лутина? Сигурно најчесто си помислувате на викање, конфликт, губење на контрола, повреда, интензитет. А кои зборови или слики ви доаѓаат кога ќе го споменам зборчето „налутено дете“, или пак „агресивно дете“. Ќе се согласиме дека сликата што ја креираме во тој момент не е најпријатната, дури […]


01.10.2021 Адаптација на детето во градинка

Тргнувањето на детето во градинка е голема промена во семејната динамика за секое дете и неговите родители. Новата средина како нов простор, нови непознати возрасни-воспитувачи и деца со кои детето треба да го дели секојдневието наспрема заштитничката семејната средина и удобноста на домот будат кај детето и родителите низа на нови доживувања кои неретко се […]


06.09.2021: Конкурс за ангажирање Правна советничка во Советувалиште за жени и деца жртви на родово базирано и семејно насилство – Скопје

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, објавува Конкурс за ангажирање на Правна советничка во Советувалиште за жени и деца жртви на насилство и семејно насилство – Скопје: 1. Кандидатките треба да ги исполнуваат следните квалификации: Диплома од завршен правен факултет Работно искуство во граѓански организации (најмалку 3 години) Работно искуство во полето на […]


18.03.2021: Модули за зголемување на медиумската писменост за родово базирано насилство и насилство врз жените и девојките

Медиумите се столб во општеството и тие треба да бидат признати како партнери во борбата против родово базираното насилство и да ја зголемат својата улога во заложбите за родова еднаквост. За да ја извршат таа улога, тие треба да бидат соодветно обучени, сензибилизирани и едуцирани. Земајќи ги предвид постојните анализи и материјали, а во насока […]


08.03.2021: На петтиот Марш за женски права активистките потсетија – Држава што не постапува е држава што силува

Стотици активистки и активисти, денеска по повод Меѓународниот ден на жената, се собраа пред Министерството за внатрешни работи (МВР), означувајќи го почетокот на петтиотМарш за женски права, организиран од Платформата за родова еднаквост и активистките за женски права. Скандирајќи „Држава што не постапува е држава што силува“, активистките изразија поддршка на сите жртви на родово […]


10.02.2021: Линија за родители – Затоа што сите прашања се важни

Родителството може да биде планирано или непланирано, да се оствари самостојно или во партнерство, но независно од неговата форма, едно е сигурно – начинот на кој ги воспитуваме децата го обликува начинот на кој размислуваат, чувствуваат, се однесуваат и учат низ целиот живот. Сите го сакаме најдоброто за нашите деца, но да се биде родител […]


03.02.2021: Локалните женски организации застапуваат за воспоставување на сервиси за реинтеграција на жени жртви на семејно насилство

Во текот на 2021г., како и во изминатите 2 години, Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство заедно со 6 женски граѓански организации од регионот, продолжува интензивно да работи на воспоставување на услуги за реинтеграција на жени жртви на насилство и семејно насилство на локално ниво. Во рамките на проектот „Институционализирање на квалитетни […]


30.12.2020 Поднесок за тематски извештај на UN SRVAW за силувањето како сериозно и систематско кршење на човековите права и родово засновано насилство врз жените

Национална Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејно Насилство испрати извештај до специјалната известувачка на Обединетите нации за насилството врз жените, неговите причини и последици, г-ѓа Дубравка Шимоновиќ, кој ќе биде дел од тематскиот извештај што ќе му биде презентиран на Советот за човекови права на ООН во јуни 2021 година, ќе се осврне на […]


29.12.2020: Напредокот на Р. Северна Македонија при спроведувањето на Националниот Акциски План за имплементација на Истанбулската конвенција

Целта на овој извештај е да го оцени напредокот на државата во спроведување на активностите и исполнување на индикаторите утврдени во Националниот акциски план за имплементација на Истанбулската конвенција за период од 2018 – 2020 година. Истражувањата за изработката на овој извештај покажа дека институциите кои се задолжени за имплементација на НАП, не се доволно […]


25.12.2020: Родова Анализа на Програмата за работа на Владата на Република Северна Македонија

Анализата дава осврт на тоа дали и колку Програмата за работа на Владата за 2020-2024 година го вклучува родовиот аспект во планираните активности следните 4 години. Со цел подобро да се разбере контекстот на родовата еднаквост и политичката волја за унапредување на родовата еднаквост, анализата ги зема предвид и предизборните програми на СДСМ и ДУИ […]


Со поддршка од