10.06.2021: Конкурс за ангажирање на Координаторка за комуникации и финансиска асистентка

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство има потреба од ангажирање на определено време на две работни позиции:координаторка за комуникации и финансиска асистентка во извршната канцеларија за период од  до 01.07.2021 – 30.05.2022 година. Координаторка за комуникации Кандидатките треба да ги имаат следниве знаења и вештини: Високо образование во областа на комуникации и […]


25.03.2021: ЈАВЕН ПОВИК: За ангажирање на две истражувачки за подготовка на тематски извештаи за насилство врз жените и семејно насилство во Република Северна Македонија

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство со финансиска поддршка од Фондацијата Квина тил Квина (Kvina till Kvina Fondation), во рамките на проектот  ,,На патот кон ЕУ: Спречување на насилство врз жените во Република Северна Македонија” на ден 25.03.2020г. објавува: ЈАВЕН ПОВИК За ангажирање на две истражувачки за подготовка на тематски извештаи за […]


18.03.2021: Модули за зголемување на медиумската писменост за родово базирано насилство и насилство врз жените и девојките

Медиумите се столб во општеството и тие треба да бидат признати како партнери во борбата против родово базираното насилство и да ја зголемат својата улога во заложбите за родова еднаквост. За да ја извршат таа улога, тие треба да бидат соодветно обучени, сензибилизирани и едуцирани. Земајќи ги предвид постојните анализи и материјали, а во насока […]


08.03.2021: На петтиот Марш за женски права активистките потсетија – Држава што не постапува е држава што силува

Стотици активистки и активисти, денеска по повод Меѓународниот ден на жената, се собраа пред Министерството за внатрешни работи (МВР), означувајќи го почетокот на петтиотМарш за женски права, организиран од Платформата за родова еднаквост и активистките за женски права. Скандирајќи „Држава што не постапува е држава што силува“, активистките изразија поддршка на сите жртви на родово […]


04.03.2021: Платформата за родова еднаквост бара од работодавачите да ги ослободат работничките од работни обврски за да присуствуваат на Маршот за 8ми март

Платформата за родова еднаквост упатува барање и апел до работодавачите да ги ослободат работничките од обврски на 8ми март (понеделник) од 14.00 до 17.00 часот, со цел да присуствуваат на овогодинешниот марш под наслов „Држава што не постапува е држава што силува“. Платформата за родова еднаквост секоја година на 8ми март организира марш со цел […]


24.02.2021: Јавен повик за за медиумски работници за учество на обуки за унапредување на медиумската писменост за родово базираното насилство и насилството врз жени и девојчиња

ХОПС – Опции за здрав живот Скопје (ХОПС) во партнерство со Коалиција Маргини и Националната мрежа за борба против насилството врз жените и семејното насилство, во рамки на проектот “Different discourse better reality, media in combating gender based violence – strengthening media literacy on gender based violence” поддржан од UN Women во Скопје, објавува јавен повик […]


17.02.2021: Бараме итно преземање на мерки за расчистување на случајот „Јавна соба“ и заштита на жртвите на родово засновано насилство

Платформата за родова еднаквост денес одржаа прес-конференција на која упати барања до Министретвото за внатрешни работи за конечно разрешување на случајот Јавна соба и доследно пружање на заштита на жените жртви на родово засновано насилство. Бојана Јовановска од Платформата за родова еднаквост изјави „Со жалење заклучуваме дека иако сте Министер за внатрешни работи веќе втор […]


10.02.2021: Линија за родители – Затоа што сите прашања се важни

Родителството може да биде планирано или непланирано, да се оствари самостојно или во партнерство, но независно од неговата форма, едно е сигурно – начинот на кој ги воспитуваме децата го обликува начинот на кој размислуваат, чувствуваат, се однесуваат и учат низ целиот живот. Сите го сакаме најдоброто за нашите деца, но да се биде родител […]


03.02.2021: Локалните женски организации застапуваат за воспоставување на сервиси за реинтеграција на жени жртви на семејно насилство

Во текот на 2021г., како и во изминатите 2 години, Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство заедно со 6 женски граѓански организации од регионот, продолжува интензивно да работи на воспоставување на услуги за реинтеграција на жени жртви на насилство и семејно насилство на локално ниво. Во рамките на проектот „Институционализирање на квалитетни […]


01.02.2021: 93 граѓански организации велат „ДА“ за еднаквоста, инклузијата, родовата рамноправност и заштитата од дискриминација и од насилство во новата концепција за реформи во основното образование

Ние подолупотпишаните здруженија, фондации и мрежи на граѓанскиот сектор изразуваме поддршка за приоретизирањето на родовата рамноправност и на заштитата од дискриминација и насилство во предлог-концепцијата за реформи во основното образование. Интеграцијата на родовите прашања во основното образование несомнено ќе влијае на подолг рок врз намалување на родовите стереотипи кај децата и врз градењето на инклузивно […]


Со поддршка од