Бараме итно преземање на мерки за расчистување на случајот „Јавна соба“ и заштита на жртвите на родово засновано насилство

Платформата за родова еднаквост денес одржаа прес-конференција на која упати барања до Министретвото за внатрешни работи за конечно разрешување на случајот Јавна соба и доследно пружање на заштита на жените жртви на родово засновано насилство. Бојана Јовановска од Платформата за родова еднаквост изјави „Со жалење заклучуваме дека иако сте Министер за внатрешни работи веќе втор […]


25.11.2020: Борбата против насилство врз жените мора да продолжи и кога глобалната кампања ќе заврши

Денеска е Меѓународен ден на елиминацијата на насилството врз жените – ден на кој започнува глобалната кампања „16 денови активизам“, кампања која има за цел да ја подигне јавната свест против сите препознаени форми на насилство врз жени, како и да ја поттикне неопходноста од унапредување на системот за заштита, за да се обезбеди соодветна […]


20.11.2020: Пандемијата не смее да биде причина за полициско непостапување при насилство врз жени

На 19 ноември 2020 година во медиумите беше објавена сторија во која се наведува дека полицијата во Тетово не постапила по пријава за семејно насилство, поради тоа што насилникот бил заболен од КОВИД-19, а полициските службеници, не поседувале соодветна заштитна опрема. Притоа, во сторијата се наведува дека жртвата и претходно го пријавувала насилството, била физички […]


06.11.2020: Објавен петтиот Извештај за состојбата со Женските права во Западен Балкан

Петтиот извештај „Женските права во Западен Балкан“ како и предходните години ги следи состојбите со женски права во  шест земји од регионот (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија). Извештајот служи како алатка за следење на  унапредувањето на женските права во  текот на изминатите години. Приоритетни области кои се опфатени во […]


03.11.2020: Одлука на СЕММ за жалба на Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство

Советот за етика во медиумите на Македонија ја прифати жалбата која Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство ја поднесе во врска со текстот „Вработена во МВР се сликала полугола во полициска униформа, внатрешна контрола ѝ отвори дисциплинска“, објавен на порталот А1он.мк, поради повреда на новинарските стандарди за почитување на приватноста и застапеноста […]


28.09.2020: Абортусот е неопходна здравствена услуга за жените и за време на пандемиска криза

Денес е 28 септември – Светскиот ден за безбеден абортус. На овој ден, организации од целиот свет се здружуваат со едно заедничко барање – Веднаш да се обезбеди безбеден и легален абортус.  Здравствената криза предизвикана од пандемијата со ковид-19 за милиони жени го зголеми ризикот од сексуално насилство и недостапна контрацепција и им го ограничи пристапот […]


18.08.2020: Препораки за справување со насилство врз жени и семејно насилство во Западен Балкан во време на пандемија

Најголемиот дел од Владите во Западен Балкан прогласија вонредна состојба во своите држави кратко откако беше прогласена пандемија на КОВИД-19, на 11 март 2020. На крајот на март, сите балкански држави прогласија некаков вид на вонредна состојба, карантин, како и мерки и упатства за самоизолација, карантин и одредени санкции за оние кои не ги почитуваат […]


13.07.2020: Барања до новата Влада на РСМ – Реформи за унапредување на родовата еднаквост

Имајќи ја предвид состојбата со родовата еднаквост во земјата и потребата за нејзино понатамошно и континуирано унапредување; Знаејќи ги насоките по кои се унапредува еднаквоста во демократските општества ширум светот и аспирациите на нашата држава да биде дел од меѓународни заедници кои меѓу другото ги темелат своите вредности и начела на родовата еднаквост; Платформата за Родова еднаквост […]


17.06.2020: Насоки на Платформата за јакнење на граѓанското општество за подобра поддршка на жени и девојчиња жртви на насилство за време на КОВИД-19

Започнувајќи од мај 2020, Платформата за зајакнување на граѓанското општество ја започна третата година од женската програма на ЕУ и ОН, „Имплементирање норми, променети умови“ (Implementing norms, changing mings). Оваа програма се залага против родово-базираната дискриминација и насилството врз жените во Западен Балкан и Турција, со значаен фокус врз маргинализираните групи на жени. Оваа година […]


19.05.2020: Преглед на преземени итни мерки и чекори за заштита на жените и децата жртви на семејно насилство од надлежните институции

Владата на Република Северна Македонија на 18 Март 2020г. прогласи вонредна состојба на територијата на државата поради состојбата со COVID-19 и спречување на ширење на коронавирусот. По прогласувањето на вонредната состојба, заклучно со 09 април 2020г. одржани беа 15 седници на Владата, каде секојдневно се донесуваа нови одлуки и мерки за справување со пандемијата од […]


Со поддршка од