29.10.2019: Јавна расправа на тема: Имплементација на Законот за превенција, спречување и заштита од семејно насилство

Комисија за еднакви можности на жените и мажите на 29 Октомври 2019г. ја одржа 12тата Седница, каде што се одржа Јавна расправа на тема: Имплементација на Законот за превенција, спречување и заштита од семејно насилство. На седницата, свое обраќање имаше Извршната директорка на Националната мрежа, Елена Димушевска. Димушевска укажа на тоа дека законот не ја […]


18.10.2019: Извештај од анкета за функционирањето и односите со јавноста на Мрежата

Во периодот јули – септември 2019 година, во Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство беше спроведена анкета за нејзиното функционирање  и односите со јавноста. Основната цел на анкетата беше да се сондираат мислењата, ставовите, перцепциите и искуствата поврзани со внатрешната комуникација и соработка во Мрежата и тоа, на организациите-членки, на вработените во […]


10.10.2019:Женските права и родовата еднаквост во Северна Македонија, настан организиран од Британската амбасада во Р. Северна Македонија

По иницијатива на британската амбасадорка Рејчел Галовеј беше организиран настан на тема Женските права и родовата еднаквост во Северна Македонија. Беа поканети женски граѓански организации кои работат на национално и на локално ниво. Претставничка на мрежата беше присутна на настанот. По поздравното обраќање на британската амбасадорка, беше отворена дискусија за случувањата во областа на родовата […]


07.08.2019: Повик за учество на обука “WRITING INSTEAD OF FIGHTING“

Обуката е организирана од групата „Ајде да…“ од Р. Србија во партнерство со организации од Р.С. Македонија и Босна и Херцеговина. Времетраењето на обуката е од 28-ми септември до 3-ти октомври 2019 година во Сремски Карловци – Србија. Кој може да учествува: Млади луѓе, тренери/лидери кои се активно вклучени во младински организации (по 7 претставници […]


10.07.2019: Вмрежување на женските граѓански организации во Македонија

Во периодот од 1 до 4- ти Јули 2019 година во организација на Фондацијата Квина тил Квина и Организацијата на жени од Свети Николе беше организиран мрежен состанок за женски граѓански организации кои делуваат на територијата на Република Северна Македонија во хотел ,,Изгрев“ Струга. Состанокот имаше за цел да се запознаат организациите меѓусебно, да се […]


01.06.2019: Започна кампањата на Платформата за јакнење на граѓански организации (CSSP) со позитивни пораки за Истанбулската конвенција во Западен Балкан и Турција

Кампањата беше организирана од српската партнер организација од Платформата, Феномена и WAVE. Целта на кампањата е да ги информира граѓаните од Западен Балкан и Турција за позитивните ефекти кои Истанбулската конвенција би можела да ги има врз нивните животи откако ќе биде имплементирана во нивните земји. Вклучени се сите партнери на CSSP, што значи дека […]


01.04.2019: Започна спроведување на истражување за Пристап до фондови на женски граѓански организации

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство во партнерство со 8 женски организации од шест земји од Западен Балкан презеде иницијатива за спроведување на истражување насочено кон испитување на финансиските трендови во областа на женските права и родовата еднаквост во земјите од Западен Балкан, со поддршка на фондацијата  “Квина тил Квина”, а финансирана […]


08.03.2019: „Дали е среќен 8-ми Март?“ – трет марш по повод Меѓународниот ден на жената

„Денес маршираме за да покажеме дека трпението ни е на црвено! Денес маршираме за да покажеме дека веќе нема да толерираме празна реторика! Не прифаќаме декларативно залагање за родова еднаквост, ниту закони и стратегии за кои не се издвојуваат финансиски средства и кои не водат кон остварување на реални промени во животите на жените“. Вака […]


14.12.2018: Школа за женски активизам

Националната мрежа со поддршка на општина Центар организираше Школа за женски активизам. Целта на оваа активност беше зголемување на знаењата на девојките на возраст од 15 до 18 години за теми поврзани со родова еднаквост и родово базирано насилство. Работилниците се оддржуваа за викенди во текот на месец октомври и ноември. Школата ги опфати следните […]


12.12.2018: „Важноста на женското здружување во борбата против родово базираното насилството“

Во рамките на кампањата 16 дена активизам против насиство врз жените во текот на ноември-декември 2018 година, Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство организираше јавни дебати во партнерство со Форумите/Униите на жени на политичките партии во Македонија на тема „Важноста на женското здружување и обединување во борбата против родово засновано насилство“.  Јавните […]


Со поддршка од