15.07.2016: Одржана тродневна работилница на тема: „Насилството врз жените – дел од агендата на политичките партии во Република Македонија“

Од 12 Јули до 14 Јули 2016 година, во Хотел Романтик, Дојран се одржа тродневна работилница на тема: „Насилството врз жените – дел од агендата на политичките партии во Република Македонија”. Работилницата ја фацилитираа Санела Шкријељ, Фросина Ивановска, Елена Димушевска и Зурија Саит. На тродневната работилница присуствуваа 25 учеснички претставнички од дванаесет (12) политички партии во […]


31.05.2016: Промоција на „Водич во терминологијата за родово базирано насилство за новинари и медиумски работници“

На 30 Мај, 2016 година во хотел Порта, Скопје беше промовиран „Водич во терминологија за родово базирано насилство за новинари и медиумски работници“ подготвен од Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство. Промоцијата на речникот е последна активност од  проектот „Насилството врз жените и медиумите: Унапредување на техниките за известување и медиумска покриеност на […]


27.05.2016: Преку ноќ принцот стана монструм, а мојот живот пекол

Сонував со отворени очи, долги ноќи, откако ќе заспиешe пијан или трезен со време, не беше ни битно… Имав стан во којшто јас и мојата ќерка се будевме секое утро во мир и љубов. Овој сон ме држеше сите тие бескрајно долги денови, години, од несреќниот момент кога прв пат стапнав во твојата куќа… Беше […]


25.05.2016: Соопштение за јавност – Европската мрежа Жени против насилство (WAVE) и партнерските организации започнуваат со кампањата Step up!

Европската мрежа Жени против насилство (WAVE) и партнерските организации започнуваат со кампањата Step up!  Кампања за правото на жените жртви на насилство и нивните деца за пристап до сервиси за поддршка и заштита  „Во многу земји во Европа не се вложува доволно во специјализирани сервиси за поддршка и, како последица на тоа, жените немаат каде […]


20.05.2016: Колумна: Зар е толку лесно да се подвлече Црна линија како моливче за очи ?

Во последно време, покрај политичката криза во која се повеќе тонеме, охрабрувачки се „малите гласови“ кои поттинуваат на борба против насилство особено врз жената и децaта и на говорот на омраза. Дел од граѓанскиот сектор, невладините организации, но и сосем просечниот човек, јавно зборуваат против насилството, мигрантската криза и за  ред општествени неправди. Големите моќници, […]


28.04.2016: Интервју со Вера Мартиновска, правник за азил и мешани миграции: Постојат случаи на жени бегалки кои поминале низ родово базирано насилство

Голем број жени ги напуштаат своите домови бидејќи немале друг избор затоа што често биле изложени на родово базирано насилство, велат од Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство. Тоа го потврдуваат и податоците на Македонското здружение на млади правници, кое континуирано им дава правна помош на бегалците. Вера Мартиноска, од Здружението, за […]


03.04.2016: Колумна: Сексуалното насилство и лицата со интелектуална попреченост

Ја познавам одамна. Одевме заедно во основно и се дружевме, потоа секоја од нас замина во различно училиште. Се сеќавам имаше сестра со интелектуална попреченост, но долго време се немавме видено иако откако се запишав на дефектологија често помислував на неа. Но, пред некое време повторно ни се сретнаа патишта. Сега малку повозрасни. Таа ме […]


15.03.2016: Откази поради бременост, помалку платен труд, мобинг и насилство – правата на жената секојдневно се нарушуваат

Родово базирано насилство, дискриминација по основ на пол и бременост, помали плати и помалку платен труд, неефикасни механизми за правна заштита и мобинг, се дел од континуираните нарушувања на правата на жените во Македонија, на која предупредуваат претставниците на невладиниот сектор, стручната јавност, правните застапници и активистите за човекови права. Родово базирано насилство Статистиките велат […]


03.03.2016: Сексуалното насилство на пазарот на трудот како контрола на економскиот статус на жените

Според Препораката 19 од Конвенцијата на ОН за елиминација на сите форми на дискриминација врз жената и според Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и заштита од насилство врз жените и домашно насилство, позната како Истанбулската конвенција, сексуалното вознемирување на работно место се смета за родово базирано насилство. Во таа насока мобингот, кој во […]


29.02.2016: Tродневна обука на тема „Подготовка на извештаи за Специјалниот известувач на Обединетите Нации против насилство врз жените“

Oд 24-ти до 26-ти февруари 2016 година во Хотел Бистра, Маврово се одржа тродневна обука на тема „Подготовка на извештаи за Специјалниот известувач на Обединетите Нации за насилство врз жените“. На обуката присуствуваа 18 учесници претставници на организациите членки на Националната мрежата. Целта на оваа обуката беше учесниците да ги надградат своите знаења за механизмите […]


Со поддршка од