31.05.2016: Промоција на „Водич во терминологијата за родово базирано насилство за новинари и медиумски работници“

На 30 Мај, 2016 година во хотел Порта, Скопје беше промовиран „Водич во терминологија за родово базирано насилство за новинари и медиумски работници“ подготвен од Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство. Промоцијата на речникот е последна активност од  проектот „Насилството врз жените и медиумите: Унапредување на техниките за известување и медиумска покриеност на […]


29.02.2016: Tродневна обука на тема „Подготовка на извештаи за Специјалниот известувач на Обединетите Нации против насилство врз жените“

Oд 24-ти до 26-ти февруари 2016 година во Хотел Бистра, Маврово се одржа тродневна обука на тема „Подготовка на извештаи за Специјалниот известувач на Обединетите Нации за насилство врз жените“. На обуката присуствуваа 18 учесници претставници на организациите членки на Националната мрежата. Целта на оваа обуката беше учесниците да ги надградат своите знаења за механизмите […]


20.02.2016: Тродневна работилница „Изработка на програма за спречување и заштита од семејно насилство“ – Скопски плански регион

Проектот на Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство „Застапување за обезбедување на одржливост на специјализираните сервиси за жртви на семејно насилство на територијата на Република Македонија“ е поддржан од проектот на УСАИД за граѓанско општество. Во склоп на активностите кои се поврзани со краткорочната цел: Остварување на соработка помеѓу граѓанските организации и […]


19.02.2016: Презентација на наоди од „Потреба за проценка на трошоците од семејно насилство“ и „Мапирање на специјализирани сервиси за семејно насилство“

Денес во Јавна соба со почеток во 10:00 часот беа презентирани две публикации  „Потреба за проценка на трошоците од семејно насилство“ и „Мапирање на достапните услуги за жени жртви на насилство во РМ“ кои се изработени во рамки на проектот „Застапување за обезбедување оддржливост на специјализирани сервиси за жртви на семејно насилство“ поддржан од УСАИД Проектот […]


18.02.2016: (Галерија) Работилница со новинари – Семејно насилство и Интимно партнерско насилство


16.02.2016: Одржана работилница на тема: „Координиран придонес на женските Граѓанските Организации во подготовката на ЕУ извештајот за напредок на РM“

На 16-ти февруари 2016 година, вторник во ГЕМ Клуб, Скопје се одржа работилница на тема: „Координиран придонес на женските Граѓанските Организации во подготовката на ЕУ извештајот за напредок на Република Македонија”. На работилницата обраќање имаа: Ирена Иванова од Делегација на Европска Унија, Санела Шкријељ и Елена Димушевска од Националната мрежа против насилство врз жените и […]


13.02.2016: Tрoдневна работилница „Изработка на програма за спречување и заштита од семејно насилство“ – Вардарски плански регион

Во февруари 2016, од 10ти до 12ти, беше одржана втората тродневна работилница „Изработка на програма за спречување и заштита од семејно насилство“ во хотел “Романтик”, во Велес. На оваа работилница,  присутните претставници од општините во Вардарски регион, како и претставници од меѓуопштинските центри за социјална работа од Кавадарци и Велес, придонесоа со своето активно учество […]


04.02.2016: (Галерија) Работилница со новинари – Сексуално насилство и силување


29.01.2016: Циклус работилници со новинари за известување за теми од родово базирано насилство

Националната мрежа против насилство врз жени и семeјно насилство – Глас против насилство во соработка со Здружение на новинари за човекови права и со подршка од програмата Цивика мобилитас, проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ) за поддршка на граѓанското општество во Македонија, кој го спроведуваат НИРАС од Данска, Македонскиот центар за меѓународна […]


20.01.2016: Конкурс за учество на циклус работилници за Известување за теми од родово базирано насилство

Конкурс за учество на циклус работилници за Известување за теми од родово базирано насилство Националната мрежа против насилство врз жени и семeјно насилство – Глас против насилство во соработка со Здружение на новинари за човекови права со подршка од програмата Цивика мобилитас, проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ) за поддршка на граѓанското […]


Со поддршка од