10.03.2013: Работилница на тема: „Придобивките од ратификацијата на Конвенцијата на Советот на Европа за превенција и заштита од сите облици на насилство врз жените и семејно насилство“

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство во рамките на проектот „Застапување за унапредување на политиките/стратегиите за спречување на насилството врз жените“ поддржан од UNWOMAN на ден 06.03.2013 година во хотел Сити парк во Скопје,  организираше еднодневна работилница со  членките на мрежата на тема „Придобивките од ратификацијата на Конвенцијата на Советот на Европа за превенција […]


25.02.2013: Второ Собрание на Националната Мрежа

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство на ден 20.02.2013 година го одржа своето второ Собрание. На Собранието присуствуваа вкупно 24 претставнички на Мрежата од 20 членки организации. Второто Собрание на Националната мрежа го отвори извршната директорка со дефинирање на точките за дискусија и агендата за работа. На ова Собрание беа разгледани  и усвоени […]


16.02.2013: СЕ КРЕНАВМЕ, ИГРАВМЕ, ШТРАЈКУВАВМЕ ПРОТИВ НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ – Kако изгледаше ONE BILLION RISING на плоштад Македонија

Настанот започна со постепено собирање на учесниците во 13:30 часот,  присуствуваа повеќе од стотина активистки и активисти од невладиниот сектор, поддржувачи на борбата против насилството врз жените. Тие точно во 14 часот го започнаа танцот на претходно подготвена кореографија на официјалната песна на овој настан, Break the Chain (Скрши го синџирот). На настанот присуствуваа и случајни минувачи […]


07.02.2013: ONE BILLION RISING МАКЕДОНИЈА – 14.02.2013 ВО 14:00 часот, плоштад Македонија

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство заедно со Ви-Деј Македонија се приклучуваат кон глобалната мисија на V-Day и го организираат настанот One Billion Rising на 14.02.2013 на плоштад Македонија во Скопје во 14.00 часот. Овој настан на глобално ниво ќе се обиде во ист ден и час да собере една милијарда луѓе […]


06.02.2013: ДОНАТОРСКИ КАЛЕНДАР 2013

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство во соработка со Здружението на граѓани Конект учествуваше во изработката на Донаторскиот календар за 2013 година кој што е објавен во списанието Теа Модерна број 645 од 06.02.2013 година. Овој календар е потсетник за граѓаните да сторат нешто добро оваа година, да одделат малку средства или време и на тој […]


01.02.2013: ЈАВЕН ПОВИК за пријавување на организации во програма за јакнење на капацитети

Едукативно хуманитарната организација ЕХО – Штип, членка на Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство објавува ЈАВЕН ПОВИК За пријавување на здруженија Во програмата за јакнење на капацитети во рамки на проектот “ Стандардизација на услугите за правна помош кои граѓанските организации ги обезбедуваат на жртвите на семејно насилство” Главната цел на проектот […]


20.01.2013: Како жртвите на семејно насилство да добијат квалитетни услуги за бесплатна правна помош

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство во склоп на проектот „Застапување за унапредување на политиките/стратегиите за спречување на насилството врз жените“ работи на измените и дополнувањата на Законот за бесплатна правна помош. За таа цел формирана е работна група составена од 6 претставници на невладини организации, членки на мрежата, кои се правници […]


10.12.2012: Tеатарска претстава „Добро тело“

Како последна активност во рамки на овогодинешната кампања „Кажи НЕ на насилството врз жените“ на 08.12.2012 година во Салон 19 19 со почеток во 19.00 часот се одржa театарска претстава „Добро тело“, прилагодена според текст на Ив Енслер. Претставата беше организирана и поставена во соработка со „Центар за девојки“ од Ниш, Србија, а публиката броеше над 60 лица.


03.12.2012: АЈДЕ НА ВОДНО! ДА ПОКАЖЕМЕ НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА КОН НАСИЛСТВО ВРЗ ЖЕНИТЕ“

Во рамките на глобалната кампања „16 дена активизам против насилство врз жените“ Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство, како дел од кампањата „Кажи НЕ на насилството врз жените“ на 02.12.2012 година организирше настан „АЈДЕ НА ВОДНО! ДА ПОКАЖЕМЕ НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА КОН НАСИЛСТВО ВРЗ ЖЕНИТЕ“. На овој настан група на активисти планинареа на Водно, облечени […]


25.11.2012: Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство ја започнува кампањата „Кажи НЕ на насилството врз жените“

Во рамките на оваа кампања ќе се организираат јавни дебати и културни настани во насока на актуелизирање и зголемување на свеста за препознавање на сите облици на насилство врз жените. Дебатите на тема „Насилството врз жените – колку оваа појава се препознава во нашето општество?“ ке се одржат во Куманово, Штип, Струмица, Кичево, Свети Николе, […]


Со поддршка од