25.06.2014:„Со здружени напори – Кон нови европски стандарди во заштита на жените од родово базираното насилство“

Националната Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејно Насилство е локален партнер во проектот  „Со здружени напори – Кон нови европски стандарди во заштита на жените од родово базираното насилство“ имплементиран од Советот за Родова Рамноправност а поддржан од Европската Унија. Во текот на месеците Мај и Јуни, извршната канцеларија оствари состаноци со  претставници од […]


16.04.2014: Тренинг на тема „ Покажи го твојот идентитет”

Во периодот од 06 до 13 април, 2014 година, членови на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, беа учесници на тренингот организиран од групата „Хајде да…” од Србија, за перформанс арт на тема „Покажи го твојот идентитет”. На овој седум дневен интернационален тренинг беа поканети учесници од Исланд, Србија, Италија, Босна и […]


08.12.2013: Промоција на публикација „Минимум стандарди за граѓански организации за адекватна заштита и квалитетни услуги на жените жртви на семејно насилство“

Македонски Центар за женски права-Шелтер Центар на ден 05.12.2013 година со почеток во 11:00 часот во хотел Порта, Скопје одржа тематска работна средба на тема „Минимум стандарди за граѓански организации за адекватна заштита на жените жртви на семејно насилство“. Воведно обраќање покрај претставничките од МЦЖП – Шелтер центар Скопје имаа и претставничките од локалната канцеларија […]


25.11.2013: Прес конференција по повод Меѓународниот ден за борба против насилство врз жени

Невладините започнаа 16 дена активизам за борба против насилството врз жените Денес, во Прв семеен центар на Град Скопје, Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување-ХЕРА заедно со Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство и Националниот совет за родова рамноправност-СОЖМ одржаа прес конференција за одбележување на меѓународната кампања „16 дена активизам за борба […]


25.11.2013: Соопштение за медиуми – Порака од извршната директорка на UNWOMEN за Меѓународниот ден против насилство врз жени

Соопштение за медиуми ‘БИДЕТЕ ДЕЛ ОД KРЕИРАЊЕТО НА РЕШЕНИЈА’ ИСТАКНА ИЗВРШНАТА ДИРЕКТОРКА НА UN WOMEN ЗА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ЕЛИМИНИРАЊЕ НА НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ (New York, 21 Ноември) – Во својата прва порака по повод Меѓународниот ден за елиминирање на насилството врз жените – 25 Ноември, извршната директорка на UN Women, Г-а. Phumzile Mlambo-Ngcuka ги повика […]


16.11.2013: Меѓународна конференција „Како женското движење влијае на државната политика“

Автономниот женски центар на 11 и 12 Ноември организираше меѓународна конференција на тема „Како женското движење влијае  на државната политика“. Конференцијата се одржа во главната сала на Стопанската комора во Белград, Србија. Поканети беа претставнички од 27 женски невладини организации од регионот (Македонија, Босна и Херцеговија, Хрватска, Словенија, Србија) и Австрија. Овие организации се партнери […]


24.10.2013: Годишно советување на тема „Превенција и спречување на сите форми на насилство врз жените и домашно насилство“ .

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство и Здружението за кривично право и криминологија на Македонија, во соработка со Министерството за правда на Република Македонија и Македонската академија на науките и уметностите на 24 Октомври 2013 година организираа Годишно советување на тема „Превенција и спречување на сите форми на насилство врз жени и […]


18.10.2013: Трибина на тема „Родова еднаквост во професиите“

Една од предвидените активности во рамки на Младинската инцијатива „ЗУМИРАЈ РОДОВО БАЗИРАНО НАСИЛСТВО“ беше и организирање на трибина „Родова еднаквост во професиите“. Настанот се одржа во општинската сала во Велес, со почеток во 13:00 часот. Трибината започна со воведен говор на организаторката Александра Алексовска од младински клуб Велес, потоа следеше и говор на претставничката од […]


15.10.2013: Годишна конференција на Европската мрежа против насилство врз жени (WAVE)

Европската мрежа против насилство врз жени (Women Against Violence Europe) ја организираше 15тата по ред годишна конференција во Софија, Бугарија од 10 до 12 Октомври, 2013. Темата на конференцијата беше „ЖИВОТ ОСЛОБОДЕН ОД НАСИЛСТВО – Човеково право на жените и нивните деца или игра на среќа?“. На конференцијата беа отворени и дискутирани многу прашања поврзани […]


10.10.2013: Избрана најдобра младинска иницијатива „Зумирај родово базирано насилство“

 На конкурсот за Избор на Најдобра Младинска Иницијатива трочлената комисија ја избра иницијативата на младинскиот тим  од Велес со наслов  „ЗУМИРАЈ РОДОВО БАЗИРАНО НАСИЛСТВО“. Како дел од активностит на оваа иницијатива беше спроведена  teaser  кампања на  фејсбук, https://www.facebook.com/zumiraj и беше активиран блогот  http://zoommladinskainicijativa.wordpress.com/ каде што младите ќе имаат простор да споделуваат најразличнни содржини поврзани со […]


Со поддршка од