02.12.2014: Прирачник за работа со жени жртви на семејно насилство

Комерцијална банка АД Скопје во соработка со МППС (Македонска платформа против сиромаштија) и подршка од Принт тим ДОО Скопје, го издаде првиот Прирачник за групна работа со жени жртви на семејно насилство во електронска верзија. Во рамките на меѓународната кампања „16 дена активизам против родовото и семејното насилство“, Комерцијална банка АД Скопје во соработка со […]


25.11.2014: ПРОТЕСТ- СТОП ЗА НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ „16 УБИЕНИ ЖЕНИ ЗА 6 ГОДИНИ!! ШТО ПРЕЗЕДОВТЕ ?“

На 25 ноември, го одбележуваме Mеѓународниот ден против насилство врз жените започнувајќи ја кампањата „16 дена активизам против насилство врз жените“. 16 дена активизам е глобална кампања која прв пат е организирана во 1991 година од Институтот за женско глобално лидерство. Датумите 25 Ноември – Меѓународен ден против насилството врз жените, и 10 Декември- Меѓународен […]


12.11.2014: Прес Конференција – Трократно Убиство во Кавадарци

Фемицид е намерно убиство на жена затоа што е жена, но пошироката дефиниција го објаснува поимот како убиство на жени и девојки поради род, тортура или мизогенично убивање на жена, убиство во име на честа, убиство насочено кон жени во контекст на вооружен конфликт, фетицид, генитално сакатење со смрт… Фемицидот  го извршува маж, најчесто сегашен […]


09.11.2014: Конференција: „Конвенција на Совет на Европа за спречување и борба против насилство врз жени и домашно насилство – Чекори кон ратификација“

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство и Хелсиншкиот комитет за човекови права во партнерство со Националниот совет за родова рамноправност како дел од активностите на проектот „ Со здружени напори – Кон нови европски стандарди во заштита на жените од родово базираното насилство “,организираа Kонференција на тема  „Конвенција на Совет на Европа […]


10.10.2014: Трето Собрание на Националната Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејно Насилство

Третото Собрание на Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство беше одржано на 08.10.2014 (среда) во Скопје. На состанокот беа присутни 11 членки на мрежата. Собранието го отвори претседателката Санела Шкриељ со дефинирање на точките за дискусија и агендата за работа. Според дневниот ред беа дискутирани следниве точки: Преглед на активностите на мрежата […]


09.10.2014: Работилница: Жената- жртва на насилство и семејно насилство, Истанбулска конвенција

Како локални партнери на проктот „ Со здружени напори – Кон нови европски стандарди во заштита на жените од родово базираното насилство“, Националната Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејно Насилство и Хелсиншкиот Комитет за човекови права одржаа работилница на тема „Жената- жртва на насилство и семејно насилство- Истанбулска конвенција“ на 09.10.2014 во „клуб на […]


03.10 2014: Регионална работилница „Подобрување на заштитата на жртвите и гонењето на сторителите на родово базирано насилство и домашно насилство“

На 30.09. и 01.10.2014, во Тцц Гранд Плаза во Скопје, UN Women и UNDP во соработка со Националниот совет за родова рамноправност одржаa регионална работилница на тема „Подобрување на заштитата на жртвите и гонењето на сторителите на родово базирано насилство и домашно насилство“ Оваа работилница  беше организирана со  цел да ги сплоти напорите на Агенциите […]


30.09.2014: Соопштение од прес конференција за Глобалниот ден за безбеден и легален абортус

Денес ширум светот се одбележува 28 септември – Глобалниот ден за акција за пристап до безбеден и легален абортус. Оваа глобална кампања покрај ХЕРА во Македонија ја поддржаа здруженијата: Реактор,  Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство, Коалицијата за здравствени и сексуални права на маргинализираните заедници, Националниот совет за родова рамноправност – СОЖМ, […]


22.09.2014:Конкурс за избор на соработници за изработка на Прирачник за Родова Демократија за Врснички Едукатори

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство, во рамките на проектот „Од Родова Нееднаквост до Родова Демократија“ поддржан од германската фондација „Schuler, Helfen, Leben“, објавува конкурс за ангажирање на двајца соработници/чки, за изработка на Прирачник за Родова Демократија за врснички едукатори. Кандидатите треба да ги исполнуваат следниве услови: – ВСС (општествени науки) -Минимум 4 […]


04.09.2014: ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА „Предлог Закон за превенција, спречување и заштита од семејно насилство“

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство на 04 септември 2014 година (четврток) во 10:00 часот  во Прв семеен центар во Скопје одрржа  прес конференција посветена на новиот предлог Закон за превенција, спречување и заштита од семејно насилство. На прес конференцијата се обратија Елена Димушевска – извршна директорка на Националната мрежа против насилство […]


Со поддршка од