24.07.2015: Заклучни согледувања на ОН комитетот за човекови права

Комитетот на Обединетите нации за човекови права ги објави Заклучните согледувања за Државата, по разгледувањето на 3-от периодичен извештај на Државата по Пактот за граѓански и политички права. Главните грижи и препораки се однесуваат на 19 прашања меѓу кои: дискриминацијата врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет; процедуралните пречки за доброволен прекин на бременоста; условите на притвор за […]


10.06.2015: Кампања „ПОТПИШУВАМ“

Во рамки на проектот „Со заеднички напори – Кон нови европски стандарди за заштита на жените од родово базирано насилство“, се продолжува со спроведување на кампањата „Потпишувам“ чија цел е ратификација на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и заштита од насилство врз жени и домашно насилство. Покрај изработените флаери и видео спот, се […]


01.05.2015: Промоција на Прирачник за родова демократија за врснички едукатори

На 30 април во Клуб на новинари во Скопје, беше оддржана промоција на „Прирачник за родова демократија за врснички едукатори“ која е последна активност од проектот „Од родова нееднаквост до родова демократија“. Прирачникот е  достапен на македонски,  албански и англиски јазик. Координаторот на проектниот тим ги претстави проектните активности и цели. Понатаму беше претставена содржината […]


22.03.2015:Самостојни работилници на учесниците на тренингот за врсничка едукација на тема „Родова Демократија“

Како дел од проектот „Од родова Нееднаквост до Родова Демократија“ поддржан од Schuller Helfen Leben, средношколците, учесници на првиот тренинг како follow up активност, по завршувањето на тренингот организираа и спроведоа самостојни работилници како врснички едукатори на тема „Родова Демократија“. Врсничките едукатори одржаа работилници во Скопје, Куманово, Тетово, Гостивар и Битола. На работилниците присуствуваа повеќе […]


05.03.2015: Тренинзи за врснички едукатори на тема „Родова демократија“

Проектот на Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство „Од Родова Нееднаквост до Родова Демократија“ започна со имплементација во Септември 2014 и ќе трае до Мај 2015. Овој проект е поддржан од Schuller Helfen Leben, Германија. Во склоп на проектните активности, тековно се одржаа тренинзи за врснички едукатори на тема „Родова Демократија“ кои […]


25.02.2015: Соопштение за јавност „ТРЕТ ПРОТЕСТ- СТОП ЗА НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ“

На 25 ноември минатата година, најавивме протести секој 25 ти во месецот се додека не биде одговорено на нашите барање, односно се додека државате не превземе конкретни чекори за унапредување на заштитата на жените жртви на семејно насилство и воспоставување на рамка за заштита од сите форми на родово базирано насилство. Бидејќи се уште не […]


19.02.2015: Деветнаесет млади врснички едукатори за Родова демократија

Деветнаесет студенти од повеќе општини на Македонија присуствуваа на тренингот за врснички едукатори на темата “Родова демократија” во Етно Село, Куманово, организиран од Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство. За време на тренингот идните млади едукатори преку тематски работни групи  идентификуваа клучни области и теми кои се однесуваат на родовата рамноправност. Покрај […]


12.12.2014 : Одржани седум дебати со средношколци во склоп на кампањата „16 дена активизам против насилство врз жените“

Како дел од  активностите на  Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство, а со поддршка на Амбасадата на САД во Македонија, а во рамки на глобалната кампања“16 дена активизам против насилство врз жените“ беа одржани 7 дебати со средношколци низ повеќе градови во Македонија и тоа: Тетово, Штип, Св. Николе, Радовиш, Битола, Куманово […]


12.12.2014 Повик за учество на тренинг за врснички едукатори

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство ги повикува сите студенти на општествени науки и средношколци  да се пријават за учество на тродневен тренинг за врснички едукатори на тема„ Родова Демократија“. Ги охрабруваме сите заинтересирани кои сакаат да го унапредат своето знаење за оваа проблематика  да го пополнат образецот за пријавување  и да […]


02.12.2014: Конкурс за тренери

Во рамки на проектот „ Од Родова Нееднаквост до Родова Демократија“ поддржан од  „Schuler, Helfen, Leben“, Германија, Нациоаналната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство објавува конкурс за ангажирање на 2 тренери кои ќе одржат 3 тродневни тренинга  за обучување на врснички едукатори на тема „Родова Демократија“ во тек на месец Јануари/Февруари, 2015. Кандидатите […]


Со поддршка од