25.11.2015: (Галерија) Перформанс: Потсетување на Фемицидите во Македонија

    Перформансот е во рамки на кампањата „16 дена активизам против насилство врз жени“, која е дел од активностите на проектот „Застапување за обезбедување оддржливост на специјализирани сервиси за жртви на семејно насилство“ поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско општество. Кампањата „16 дена активизам“ е поддржана и од шведската фондација Квина тил Квина.


25.11.2015: Соопштение за медиуми по повод 25 Ноември – Меѓународен ден за борба против насилство врз жените

Денес,  25 ноември, го одбележуваме Mеѓународниот ден против насилство врз жените и продолжуваме со кампањата на Националнатамрежа против насилство врз жени и семејнно насилство „365 дена активизам против насилство врз жени“. Датумите 25 Ноември- Меѓународен ден против насилството врз жените, и 10 Декември- Меѓународен ден на човековите права, се одбрани со цел симболично поврзување на […]


18.11.2015: Конференција за стандардизирани услуги за семејно насилство

Граѓанските организации за стандардизирани услуги за семејно насилство Конференција на тема „Стандардизација на специјализирани услуги, обезбедени од граѓански организации, за поддршка на жртви на семејно насилство“, се одржа на 18.11.2015 год. во Хотел Арка, Скопје во организација на ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. Овој процес ХЕРА го спроведе во текот на 2015 […]


11.11.2015: Регионална конференција „Заштита и поддршка на жените жртви на родово базирано насилство – моментални состојби и добри пракси“

На 11.11.2015, во ЕУ Инфо центар во Скопје, се одржа регионална конференција на тема „Заштита и поддршка на жените жртви на родово базирано насилство – моментални состојби и добри пракси“ организирана од Националниот совет за родова рамноправност, а во рамки на проектот „Со заеднички напори – Кон нови европски стандарди за заштита на жените од […]


04.11.2015: Оддржана прес конференција по повод зголемената смртност на новороденчињата и доилките

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ Платформата за родова еднаквост одржа прес конференција на која беа презентирани наодите од анализата која ја утврдува моменталната состојба и причините за зголемената смртност на родилките и новороденчињата. Стапката на перинатална смртност во Македонија е во пораст од 2010 година, а во 2014 е 14.3 и е речиси тројно повисока од европскиот […]


30.09.2015: Тродневна обука за „Застапување за обезбедување одржливост на специјализирани сервиси за жртви на семејно насилство“

Во Септември, од 25ти до 27ми, беше одржана обука за „Застапување за обезбедување одржливост на специјализираните сервиси за жртви на семејно насилство“ во хотел “Етно село-Тимчевски”, во Куманово. На обуката присуствуваа 14 претставници од 5те партнерски организации на Националната мрежа, како и двајца претставници од проектниот тим. Обуката ја водеа двајца тренери, со кои мрежата […]


19.08.2015: Повик до надлежните институции-Женска граѓанска иницијатива АНТИКО

ПОВИК ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, МЕДИУМИТЕ, ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ГРАЃАНИТЕ: СЕКОЈ ИМА ПРАВО НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА И ДОСТОИНСТВЕН ЖИВОТ ! Дел од медиумите вчера, на 18.08.2015, ја актуелизираа приказната за суровата животна приказна на 52-годишната тетовчанка, Нина Диму. Нина Диму, веќе 15 години е практично бездомничка, се наоѓа во исклучително тешка здравствена состојба, која поради неухранетоста и отсуството […]


13.08.2015: Соопштение за медиуми на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство

  Соопштение за медиуми  Време е да се ратификува Истанбулската Конвенција и да се криминализира насилството врз жената !!  Врз основа на информација  споделена на интернет порталите, вчера 10 Август 2015 во Крива Паланка е пронајдена жена, без облека, врзана со ланец за нозете и заклучана со катанец. Косата и била исечена. Првичните наоди се дека […]


28.07.2015: Соопштение за медиуми на Платформата за родова еднаквост по повод смртта на три работнички

 СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ ДРЖАВАТА НЕ ВОДИ ЕВИДЕНЦИЈА ЗА БРОЈОТ НА ПОВРЕДЕНИ И НЕСРЕЌИ НА РАБОТНО МЕСТО  Платформата за родова еднаквост изразува длабока загриженост поради смртта на три работнички кои изминатиов месец починаа на нивното работно место. Нашата загриженост се однесува на условите во кои се работи во фабриките во Република Македонија како и недостатокот од […]


24.07.2015: Заклучни согледувања на ОН комитетот за човекови права

Комитетот на Обединетите нации за човекови права ги објави Заклучните согледувања за Државата, по разгледувањето на 3-от периодичен извештај на Државата по Пактот за граѓански и политички права. Главните грижи и препораки се однесуваат на 19 прашања меѓу кои: дискриминацијата врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет; процедуралните пречки за доброволен прекин на бременоста; условите на притвор за […]


Со поддршка од