09.12.2015: Работилница „Женското движење во Република Македонија“

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство и Платформата за родова еднаквост организираа работилница „Женското движење во Република Македонија“ која се одржи на 09 декември, 2015 година со почеток во 12:30 часот во Сити Парк Хотел, Скопје. На работилницата присуствуваа претставници од организации членки на Националната мрежа и Платформата. Целта беше да се […]


09.12.2015: Проекција на филм и дебата со средношколци

Во СОТУ „Ѓорги Наумов“ – Битола беше оддржана проекција на филмот “Telling it how it is” и дебата на тема семејно насилство со ученици од средните училишта во Битола. Организатори на настанот беа НВО СЕМПЕР – Битола и Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство. Оваа активност е во рамки на кампањата „16 дена […]


07.12.2015: Тркалезна маса „Начините на соработка на надлежните институции и здруженија за заштита и спречување од семејно насилство“

Здружението за еднакви можности „СЕМПЕР“ од Битола во соработка со Националната мрежа за борба против насилството врз жената и семејното насилство „Глас против насилството“ организираше тркалезна маса на тема „Начините на соработка на надлежните институции и здруженија за заштита и спречување од семејно насилство“ на 07.12.2012 год. во 11:30 часот во просториите на Локалната самоуправа. […]


05.12.2015: Оглас за работно место

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство објавува Kонкурс за ангажирање на определено време на следното работно место: Асистент за потребите на извршната канцеларија, за период од 1 јануари – 31 декември 2016 година. Кандидатите треба да ги исполнуваат следните критериуми: • Високо образование (или во последна година од студии) од областа на […]


05.12.2015: Tрoдневна работилница „Изработка на програма за спречување и заштита од семејно насилство“ – Полошки плански регион

Во рамките на активностите на проектот на Националната мрежа „Застапување за обезбедување на одржливост на специјализираните сервиси за жртви на семејно насилство на територијата на Република Македонија “ поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско општество, планирани се три тродневни работилници за три плански региони: Полошки, Вардарски и Скопски. Овие работилници се со цел изработка […]


03.12.2015: Предавање на тема „Насилство врз жени и семејно насилство: Форми и состојба во Република Македонија“

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство во соработка со Институтот за семејни студии во рамки на Филозофскиот факултет во Скопје, на 3 декември со почеток во 15:30 часот оддржа предавање на тема „Насилството врз жените и семејното насилство – Форми и состојби во Република Македонија“. Предавачи беа Елена Димушевска од Националната мрежа […]


02.12.2015: (Галерија) Конференција „Превенција и спречување на насилство врз жени со попреченост: Состојбата во државата и препораки“

На 02 декември 2015 година, во хотел Бест Вестерн се оддржа Конфенеција на тема „Превенција и спречување на насилство врз жени со попреченост: Сотојбата во државата  и препораки“. Организатори на настанот се Националната мрежа и Х.Е.Р.А – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. Конференицијата е во рамки на кампањата „16 дена активизам против насилство врз […]


02.12.2015: Соопштение за медиуми – Насилството врз жените со попреченост не е приватно прашање

 Насилството врз жените со попреченост не е приватно прашање Во пресрет на Меѓународниот ден на лицата со попреченост 3 декември, а во рамки на „16 дена активизам против насилство врз жени“, Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство и Х.Е.Р.А – Асоцијација за здравствено истражување и едукција, денес ја одржаа конференцијата „Превенција и […]


26.11.2015: Работен состанок со претставници од релевантни институции во Тетово

Здружението „Женски Форум“ – Тетово, организација членка на Националната мрежа против насилство врз жени организираше работен состанок со претставници од локалните релевантни институции на 26 ноември 2015 година. На состанокот се разговараше за состојбата во Тетово во однос на системот на заштита и поддршка на жени жртви на насилство, со фокус на жртвите на семејно […]


25.11.2015: Азбука на насилството

25-ТИ НОЕМВРИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВО ВРЗ ЖЕНАТА Азбука на насилството Денес е 25-ти ноември, меѓународниот ден за борба против насилството врз жената. Што ни значи овој ден? Секој 25-ти се повторува да не се трпи насилство, да не се стравува, да се пријави, да не се молчи. Но, реално, повеќето од […]


Со поддршка од