12.12.2018: „Важноста на женското здружување во борбата против родово базираното насилството“

Во рамките на кампањата 16 дена активизам против насиство врз жените во текот на ноември-декември 2018 година, Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство организираше јавни дебати во партнерство со Форумите/Униите на жени на политичките партии во Македонија на тема „Важноста на женското здружување и обединување во борбата против родово засновано насилство“.  Јавните дебати беа организирани во Битола (30 ноември), Свети Николе (3 декември), Струмица (4 декември), Штип (5 декември) и Куманово (6 декември).

Целта на трибините е да се претстави досегашната соработка и постигнатите успеси, како и да се разговара за идните чекори. На трибините беа презентирани и основните концепти на Истанбулската Конвенција, како и обврските на локалната самоуправа во однос на превенција од насилство и обезбедување на заштита за жените жртви.

Покрај претставничката на Националната мрежа против насилсто врз жените и семејното насилство, на трибините свое обраќање имаа и претставнички на Униите и Форумите на политичките партии во градовите.  

Сподели

Со поддршка од