29.07.2019: Соопштение од членовите на Интер ресорската советодавна и консултативна група за еднакви можности на жените и мажите

Изразуваме сериозна загриженост за начинот на кој надлежните институции, медиумите и јавноста  реагираа на случувањата поврзани со насилството врз жена кое се случи на 24.07.2019 во Скопје, на крстосницата на бул. Гоце Делчев и улица Беласица. Видеото од настанот кое преку социјалните мрежи и медиумите беше масовно споделувано предизвика јавен линч и изложување на дополнително […]


20.05.2019: Промовирано истражувањето на ОБСЕ за добросостојбата и безбедноста на жените

ОБСЕ – Организација за безбедност и соработка на Европа спроведе истражување за добросостојбата и безбедноста на жените кое траеше 2017-2019 во партнерство со Европскиот институт за родова еднаквост, Агенцијата за основните права на Европската унија и Програмата за развој на ОН. Главната цел на истражувањето е да се обезбедат компаративни податоци за различни форми на […]


08.03.2019: „Дали е среќен 8-ми Март?“ – трет марш по повод Меѓународниот ден на жената

„Денес маршираме за да покажеме дека трпението ни е на црвено! Денес маршираме за да покажеме дека веќе нема да толерираме празна реторика! Не прифаќаме декларативно залагање за родова еднаквост, ниту закони и стратегии за кои не се издвојуваат финансиски средства и кои не водат кон остварување на реални промени во животите на жените“. Вака […]


28.02.2019: Соопштение за медиуми: Граѓанските организации бараат итно донесување на Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација

Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација веќе 8 месеци е заглавен во Собранието: неговото донесување арбитрарно се одолговлекува што ги лишува граѓаните од ефективни и ефикасни механизми кои ќе ги заштитуваат од дискриминацијата со која секојдневно се соочуваат во различни области. Досегашното законско решение не ја оствари целта, односно не придонесе кон ефикасна и […]


31.01.2019: Петгодишната неправда пред исправање: Усвојување на новиот закон за абортус веднаш и едногласно!

Невладините организации – поборници за правата на жените и за родовата еднаквост го поздравуваат усвојувањето на Предлог-законот за прекинување на бременоста од страна на Владата, во чие изготвување учествуваа и претставници и претставнички на самите граѓански организации. Уште од донесувањето на рестриктивниот закон за абортус во 2013 година, граѓанските организации, медицинската јавност и активистите укажуваа […]


25.01.2019: Усвоена Резолуција за правата на жените во Западен Балкан

Комитетот за правата на жените и родова еднаквост (ФЕММ) на Европскиот парламент ја усвои Резолуцијата на хрватската европарламентарка Билјана Борзан за правата на жените во Западен Балкан. Резолуцијата беше усвоено со тесно мнозинство гласови и е првиот документ усвоен во последните пет години во кој Европскиот парламент дава препораки за поголеми права на жените во […]


10.03.2018: Изјава на Елена Димушевска за нападот на полицајката во Скопје

Националната мрежа не излезе со став за настанот со полицајката затоа што не бевме во можност да дојдеме до вистински информации. Имено, преку објавите во порталите се раскажаа неколку верзии од настанот, дури една од првите објави што јас ги прочитав беше „ здроби полицајка од тепање кај Бит Пазар, таа е во болница, МВР […]


08.03.2018: Проглас за женски права и родова еднаквост

Помина точно една година од првиот марш за женските права. Оваа година беше ролекостер кога станува збор за глобалното и локалното феминистичко движење. Повторно стоиме заедно во нашиот „Жена Парк“ и прашуваме „Дали, навистина, е среќен 8ми март?“ Факт: При крај на 2017 година започна глобалното феминистичко движење #metoo со цел да го обелодени сексуалното насилство […]


28.12.2017: Соопштение за јавност: Претседателот на државата е без основни познавања за родовата (не)еднаквост

Факти: 78% од жртвите на физичко насилство се жени додека 98% од сторители на семејно насилство се мажи. Од 2008 до 2016 година, регистрирани се 70 фемициди од кои 15 се случиле само во периодот 2013-2016. Над 3/4 од случаите на семејно насилство не се пријавени во ниту една јавно достапна служба. Секоја втора жена […]


04.12.2017: Соопштение за јавност: Отворен Интервентен женски фонд

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство го отвори првиот фонд за парична помош на жени жртви на насилство кои сакаат да ја напуштат насилната средина – Интервентен женски фонд. Отворањето и промоцијата на фондот е во рамки на глобалната кампања „16 дена активизам против насилство врз жените“. Идејата за ваков фонд постои […]


Со поддршка од