10.10.2014: Трето Собрание на Националната Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејно Насилство

Третото Собрание на Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство беше одржано на 08.10.2014 (среда) во Скопје. На состанокот беа присутни 11 членки на мрежата. Собранието го отвори претседателката Санела Шкриељ со дефинирање на точките за дискусија и агендата за работа. Според дневниот ред беа дискутирани следниве точки: Преглед на активностите на мрежата […]


09.10.2014: Работилница: Жената- жртва на насилство и семејно насилство, Истанбулска конвенција

Како локални партнери на проктот „ Со здружени напори – Кон нови европски стандарди во заштита на жените од родово базираното насилство“, Националната Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејно Насилство и Хелсиншкиот Комитет за човекови права одржаа работилница на тема „Жената- жртва на насилство и семејно насилство- Истанбулска конвенција“ на 09.10.2014 во „клуб на […]


03.10 2014: Регионална работилница „Подобрување на заштитата на жртвите и гонењето на сторителите на родово базирано насилство и домашно насилство“

На 30.09. и 01.10.2014, во Тцц Гранд Плаза во Скопје, UN Women и UNDP во соработка со Националниот совет за родова рамноправност одржаa регионална работилница на тема „Подобрување на заштитата на жртвите и гонењето на сторителите на родово базирано насилство и домашно насилство“ Оваа работилница  беше организирана со  цел да ги сплоти напорите на Агенциите […]


30.09.2014: Соопштение од прес конференција за Глобалниот ден за безбеден и легален абортус

Денес ширум светот се одбележува 28 септември – Глобалниот ден за акција за пристап до безбеден и легален абортус. Оваа глобална кампања покрај ХЕРА во Македонија ја поддржаа здруженијата: Реактор,  Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство, Коалицијата за здравствени и сексуални права на маргинализираните заедници, Националниот совет за родова рамноправност – СОЖМ, […]


22.09.2014:Конкурс за избор на соработници за изработка на Прирачник за Родова Демократија за Врснички Едукатори

Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство, во рамките на проектот „Од Родова Нееднаквост до Родова Демократија“ поддржан од германската фондација „Schuler, Helfen, Leben“, објавува конкурс за ангажирање на двајца соработници/чки, за изработка на Прирачник за Родова Демократија за врснички едукатори. Кандидатите треба да ги исполнуваат следниве услови: – ВСС (општествени науки) -Минимум 4 […]


04.09.2014: ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА „Предлог Закон за превенција, спречување и заштита од семејно насилство“

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство на 04 септември 2014 година (четврток) во 10:00 часот  во Прв семеен центар во Скопје одрржа  прес конференција посветена на новиот предлог Закон за превенција, спречување и заштита од семејно насилство. На прес конференцијата се обратија Елена Димушевска – извршна директорка на Националната мрежа против насилство […]


25.06.2014:„Со здружени напори – Кон нови европски стандарди во заштита на жените од родово базираното насилство“

Националната Мрежа Против Насилство врз Жените и Семејно Насилство е локален партнер во проектот  „Со здружени напори – Кон нови европски стандарди во заштита на жените од родово базираното насилство“ имплементиран од Советот за Родова Рамноправност а поддржан од Европската Унија. Во текот на месеците Мај и Јуни, извршната канцеларија оствари состаноци со  претставници од […]


16.04.2014: Тренинг на тема „ Покажи го твојот идентитет”

Во периодот од 06 до 13 април, 2014 година, членови на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство, беа учесници на тренингот организиран од групата „Хајде да…” од Србија, за перформанс арт на тема „Покажи го твојот идентитет”. На овој седум дневен интернационален тренинг беа поканети учесници од Исланд, Србија, Италија, Босна и […]


08.12.2013: Промоција на публикација „Минимум стандарди за граѓански организации за адекватна заштита и квалитетни услуги на жените жртви на семејно насилство“

Македонски Центар за женски права-Шелтер Центар на ден 05.12.2013 година со почеток во 11:00 часот во хотел Порта, Скопје одржа тематска работна средба на тема „Минимум стандарди за граѓански организации за адекватна заштита на жените жртви на семејно насилство“. Воведно обраќање покрај претставничките од МЦЖП – Шелтер центар Скопје имаа и претставничките од локалната канцеларија […]


25.11.2013: Прес конференција по повод Меѓународниот ден за борба против насилство врз жени

Невладините започнаа 16 дена активизам за борба против насилството врз жените Денес, во Прв семеен центар на Град Скопје, Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување-ХЕРА заедно со Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство и Националниот совет за родова рамноправност-СОЖМ одржаа прес конференција за одбележување на меѓународната кампања „16 дена активизам за борба […]


Со поддршка од