19.08.2015: Повик до надлежните институции-Женска граѓанска иницијатива АНТИКО

ПОВИК ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, МЕДИУМИТЕ, ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ГРАЃАНИТЕ: СЕКОЈ ИМА ПРАВО НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА И ДОСТОИНСТВЕН ЖИВОТ ! Дел од медиумите вчера, на 18.08.2015, ја актуелизираа приказната за суровата животна приказна на 52-годишната тетовчанка, Нина Диму. Нина Диму, веќе 15 години е практично бездомничка, се наоѓа во исклучително тешка здравствена состојба, која поради неухранетоста и отсуството […]


13.08.2015: Соопштение за медиуми на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство

  Соопштение за медиуми  Време е да се ратификува Истанбулската Конвенција и да се криминализира насилството врз жената !!  Врз основа на информација  споделена на интернет порталите, вчера 10 Август 2015 во Крива Паланка е пронајдена жена, без облека, врзана со ланец за нозете и заклучана со катанец. Косата и била исечена. Првичните наоди се дека […]


28.07.2015: Соопштение за медиуми на Платформата за родова еднаквост по повод смртта на три работнички

 СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ ДРЖАВАТА НЕ ВОДИ ЕВИДЕНЦИЈА ЗА БРОЈОТ НА ПОВРЕДЕНИ И НЕСРЕЌИ НА РАБОТНО МЕСТО  Платформата за родова еднаквост изразува длабока загриженост поради смртта на три работнички кои изминатиов месец починаа на нивното работно место. Нашата загриженост се однесува на условите во кои се работи во фабриките во Република Македонија како и недостатокот од […]


24.07.2015: Заклучни согледувања на ОН комитетот за човекови права

Комитетот на Обединетите нации за човекови права ги објави Заклучните согледувања за Државата, по разгледувањето на 3-от периодичен извештај на Државата по Пактот за граѓански и политички права. Главните грижи и препораки се однесуваат на 19 прашања меѓу кои: дискриминацијата врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет; процедуралните пречки за доброволен прекин на бременоста; условите на притвор за […]


10.06.2015: Кампања „ПОТПИШУВАМ“

Во рамки на проектот „Со заеднички напори – Кон нови европски стандарди за заштита на жените од родово базирано насилство“, се продолжува со спроведување на кампањата „Потпишувам“ чија цел е ратификација на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и заштита од насилство врз жени и домашно насилство. Покрај изработените флаери и видео спот, се […]


01.05.2015: Промоција на Прирачник за родова демократија за врснички едукатори

На 30 април во Клуб на новинари во Скопје, беше оддржана промоција на „Прирачник за родова демократија за врснички едукатори“ која е последна активност од проектот „Од родова нееднаквост до родова демократија“. Прирачникот е  достапен на македонски,  албански и англиски јазик. Координаторот на проектниот тим ги претстави проектните активности и цели. Понатаму беше претставена содржината […]


22.03.2015:Самостојни работилници на учесниците на тренингот за врсничка едукација на тема „Родова Демократија“

Како дел од проектот „Од родова Нееднаквост до Родова Демократија“ поддржан од Schuller Helfen Leben, средношколците, учесници на првиот тренинг како follow up активност, по завршувањето на тренингот организираа и спроведоа самостојни работилници како врснички едукатори на тема „Родова Демократија“. Врсничките едукатори одржаа работилници во Скопје, Куманово, Тетово, Гостивар и Битола. На работилниците присуствуваа повеќе […]


05.03.2015: Тренинзи за врснички едукатори на тема „Родова демократија“

Проектот на Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство „Од Родова Нееднаквост до Родова Демократија“ започна со имплементација во Септември 2014 и ќе трае до Мај 2015. Овој проект е поддржан од Schuller Helfen Leben, Германија. Во склоп на проектните активности, тековно се одржаа тренинзи за врснички едукатори на тема „Родова Демократија“ кои […]


25.02.2015: Соопштение за јавност „ТРЕТ ПРОТЕСТ- СТОП ЗА НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ“

На 25 ноември минатата година, најавивме протести секој 25 ти во месецот се додека не биде одговорено на нашите барање, односно се додека државате не превземе конкретни чекори за унапредување на заштитата на жените жртви на семејно насилство и воспоставување на рамка за заштита од сите форми на родово базирано насилство. Бидејќи се уште не […]


19.02.2015: Деветнаесет млади врснички едукатори за Родова демократија

Деветнаесет студенти од повеќе општини на Македонија присуствуваа на тренингот за врснички едукатори на темата “Родова демократија” во Етно Село, Куманово, организиран од Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство. За време на тренингот идните млади едукатори преку тематски работни групи  идентификуваа клучни области и теми кои се однесуваат на родовата рамноправност. Покрај […]


Со поддршка од